Doe iets aan uw gehoorverlies en verminder het risico op dementie met een derde

12 augustus 2020

Heeft u steeds meer moeite om gesprekken te volgen? Moet u regelmatig aan anderen vragen om iets te herhalen? De meerderheid van mensen met een verminderd gehoor negeren vaak de signalen van gehoorverlies en worden zo gewoon aan deze manier van horen. Bijgevolg dragen veel Belgen die een gehoorverlies hebben geen hoorapparaat.

Maar wist u dat gehoorverlies een oorzaak van dementie is? Reden genoeg om er dus zo snel mogelijk iets aan te doen!

 

Waar men vroeger dacht dat gehoorverlies een vroeg symptoom van dementie was, blijkt nu uit onderzoek dat het een oorzaak is van de ziekte.

Een onderzoek van de Lancet Commissie [1] heeft bewezen dat bij een achteruitgang van uw gehoor tussen de 45 en 65 jaar, de kans op dementie met maar liefst 40% stijgt. De oplossing? Zo vroeg mogelijk uw gehoor laten testen. Een hoorapparaat dragen helpt de achteruitgang van cognitief vermogen tegengaan en verlaagt hierdoor al aanzienlijk de kansen op dementie. Sterker nog, één op de 10 gevallen van dementie verdwijnen indien de eerste tekenen van gehoorverlies vroeg in de kiem worden gesmoord. Echter wachten mensen vaak 7 jaar vooraleer ze pas actie ondernemen en de stap maken naar een hooroplossing, een cijfer dat in schril contrast staat met de bevindingen van het onderzoek.

Gehoorverlies is daarmee de belangrijkste oorzaak van dementie die we kunnen tegenhouden. De mensen die er dan ook snel bij zijn, lopen evenveel risico op de ziekte als zij die geen gehoorverlies hebben. Van het moment waarop u een hoortoestel begint te dragen, wordt de achteruitgang van uw gehoor al tegengehouden.

 

We zijn allemaal sociale wezens. Communiceren met de wereld rondom ons is wat het leven zo uniek maakt. Echter doorheen de jaren, neemt deze communicatie gradueel af. Voor velen heeft dit met gehoorverlies te maken. Geluiden komen niet meer tot leven en alles in uw omgeving lijkt ineens veel minder kleurrijk. U ervaart de wereld als het ware van buitenaf en u begint zich uit sociale gelegenheden terug te trekken. Deze sociale isolatie, wat op zich al een risicofactor is voor dementie, kan leiden tot eenzaamheid en uiteindelijk de kans op de ziekte verhogen. Isolatie brengt ook vaak depressie teweeg, een ander symptoom dat geassocieerd wordt met dementie.

Een andere studie uit de Verenigde Staten toont aan dat er bij de personen die op middelbare leeftijd een slechter gehoor hadden, werd vastgesteld dat ongeveer 20 jaar later de temporale kwab van de rechterhersenhelft gekrompen was, het gebied in het brein dat verantwoordelijk is voor het interpreteren van geluiden, taal, leren en geheugen.

 

Horen doe je met je brein. Het is een cognitief proces waarbij de hersenen betekenis geven aan de geluiden die binnenkomen via de oren. Met de leeftijd verslijten onze sensorische cellen, wat het doorgeven van geluidssignalen naar de hersenen beïnvloedt. En wanneer geluiden tekortkomen, proberen de hersenen deze leegte op te vullen.

Horen helpt bij het stimuleren van uw cognitief vermogen en dus houdt het dragen van een hoorapparaat uw brein fit. Hoortoestellen maken namelijk het deelnemen aan sociale gelegenheden gemakkelijker, waardoor de hersenen beter gestimuleerd worden en dus cognitieve achteruitgang tegengehouden wordt.

Mensen die vroeg iets aan hun gehoorverlies doen, hebben evenveel kans op dementie als mensen zonder gehoorverlies. En dit kan al vroeger dan u denkt opkomen. Vanaf uw 40ste kunt u al herkennen dat uw gehoor niet meer werkt zoals voordien.

Daarom is een jaarlijkse controle van uw gehoor van cruciaal belang, want zonder hoortest weet men niet altijd of er sprake is van een probleem. We worden namelijk gewoon aan onze manier van horen, ook als dit heel slecht is.

Twijfelt u aan uw gehoor? Twijfel er dan zeker niet aan om een hoortest in te plannen. Een 15-tal minuutjes bij de audioloog kunnen de rest van uw leven beïnvloeden.

 

Boek een hoortest

 

[1] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30367-6/fulltext